Vaststellingsovereenkomst

Ineens uit het niets vraagt uw baas om langs te komen voor een gesprek. Tijdens het gesprek overhandigt uw baas een vaststellingsovereenkomst. Meer uitleg over de vaststellingsovereenkomst. Uw baas wil eigenlijk dat u deze overeenkomst direct tekent en teruggeeft. Een vaststellingsovereenkomst is sinds 2006 een officieel document waarin een ontslag tussen beide partijen geregeld kan worden. Met deze overeenkomst wordt er een oplossing gevonden voor een geschil tussen de werknemer en werkgever. Het verschil kan zijn dat uw werkgever uw contract wil ontbinden en dit op deze manier gaat doen. De afspraken over het ontslag worden in de overeenkomst vastgelegd. Alleen behoud u bij het tekenen van een overeenkomst nog wel recht op een WW-uitkering? Wij raden u aan om nooit direct de overeenkomst te tekenen ondanks aandringen van uw baas. Laat uw vaststellingsovereenkomst altijd eerst controleren door een jurist. Neem direct contact met ons op om te controleren of u wel rechten heeft na het ondertekenen van de overeenkomst.

Heeft u nog recht op een WW-uitkering?

Als u ontslagen wordt met een vaststellingsovereenkomst gaat u eigenlijk door te tekenen akkoord met uw ontslag. Dit kan gevaarlijk zijn voor het recht op uw vaststellingsovereenkomst WW-uitkering. U mag namelijk niet zelf uw ontslag veroorzaakt hebben. Door te tekenen veroorzaakt u voor een deel uw ontslag. Gelukkig hoeft een handtekening niet te betekenen dat u geen recht meer heeft op een WW-uitkering. Het is alleen belangrijk dat de overeenkomst op de juiste manier is opgesteld om hier nog recht op te hebben. Een advocaat kan voor u kijken of de overeenkomst wel op de juiste manier is opgesteld. Als dit het geval is kan u tekenen met behoud van uw uitkering. Daarnaast moet ook het correcte opzegtermijn in acht genomen zijn.

Een bedenktermijn

Heeft u door de druk van uw werkgever het document zonder controle getekend? In principe is er nog niets aan de hand als u maar direct contact met ons opneemt. Als werknemer heeft u een wettelijk bedenktermijn van 2 weken. U heeft dus twee weken de tijd om toch terug te komen op uw handtekening. Dit moet ook in de vaststellingsovereenkomst staan. Staat er geen bedenktermijn in het contract? Dan krijgt u zelfs drie weken de tijd om u te bedenken. U kan binnen uw bedenktijd zonder een reden te geven terugkomen op uw ontslag. Schriftelijk kan u bij uw werkgever laten weten dat u de vaststellingsovereenkomst wil ontbinden.

Een 2e vaststellingsovereenkomst

Als u een vaststellingsovereenkomst heeft ontbonden, dan kan uw werkgever binnen 6 maanden met een nieuw aanbod komen. Stel dat u deze opnieuw ondertekent, dan heeft u geen bedenktermijn meer. Denk dus goed na wanneer u een handtekening zet onder een document. Het is slim om het document altijd te laten controleren voordat u een handtekening zet. Eventueel kan een advocaat ook helpen om de beste deal eruit te slepen. In het document staat namelijk ook de hoogte van de vergoeding bij ontslag. Een advocaat kan voor u uitrekenen of de transitievergoeding juist berekend is. Eventueel kan u ook nog extra geld vragen als de baas u echt graag weg wilt hebben. Wacht dus niet langer en schakel direct een advocaat in voor uw overeenkomst.